Nieuwe wet geldt ook voor onze dealers (niemand uitgezonderd; dit geldt dus ook voor u!)

14-05-2018
Op 25 mei is het zo ver… Dan verandert de wet ook voor de zonweringsdealers in Nederland.

Wij hopen van harte dat u klaar bent voor de nieuwe wet…


We hebben het uiteraard over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Per 25 mei a.s. dient ieder bedrijf in Europa – van ZZP’er tot aan multinational – aan deze nieuwe wet te voldoen.U hebt er ongetwijfeld in de afgelopen weken ook veel over gelezen. Of, u hoefde maar de nieuwsprogramma’s op televisie aan te zetten en u belandde zo maar in een reportage over dit onderwerp.

In principe had u al twee jaar de tijd om u op deze wet voor te bereiden. We zitten nu nog nl. in de overgangsperiode maar na 25 mei geldt de wet echt onomkeerbaar en definitief. Overigens is dit een ander verhaal dan het gedoe over Facebook.

U hebt ongetwijfeld eerder een blog van ons gelezen, waarin we ons afvroegen of het nog zinvol was voor de zonweringsdealer om op Facebook actief te zijn.


Weet u niet waar wij het over hebben?

Wel… dan is het lezen van dit blogje géén overbodige luxe. Want, vanaf 25 mei is er een kans aanwezig dat u – als bedrijf, als onderneming – een verhoogd risico loopt op het feit als u geen zogenoemde ‘Privacy Statement’ op uw site hebt staan.


Recht om vergeten te worden

Heel in het kort gezegd betekent dit dat u in dat ‘Privacy Statement’ uitlegt wat u doet met de data die u bijvoorbeeld verzamelt via uw nieuwsbrief. Dus, als consumenten zich aanmelden voor uw wekelijkse of maandelijkse nieuwsbrief, dan móet u verplicht vertellen wat u met die gegevens doet.

Maar ook is het van belang te weten dat uw klanten het recht hebben om door u ‘vergeten te worden’. Als u uw klanten bijvoorbeeld één keer per jaar een leuke nieuwsbrief stuurt, met praktische tips voor de zomermaanden (bijvoorbeeld: hoe houdt u het doek schoon?), dan hebben klanten het recht om geheel verwijderd te worden uit dat nieuwsbriefsysteem.

Ze kunnen en mogen verlangen door u vergeten te worden.


Bewaarplicht

Natuurlijk moet u wel voldoen aan de bewaarplicht voor de fiscus, maar alles wat daarvoor niet nodig is, moet u dan verwijderen. Als u dat niet doet, als de klant dat verzoekt, dan loopt u zomaar een risico op een flinke boete van de Autoriteit Persoonsgegevens. Datzelfde geldt als u bijvoorbeeld ‘cookies’ op uw site hebt geplaatst.

Nee, wij geven in dit blog geen tips hoe u een Privacy Statement moet schrijven of waar deze aan moet voldoen. Dat is écht geheel verschillend per bedrijf. En, het is een juridisch verhaal.

Maar wel heel belangrijk: regel dit vóór 25 mei aanstaande.

Wij delen die tip heel graag met u. Wij vinden het zonde van úw geld als u een boete zou krijgen!

Uiteraard leest u op onze site binnenkort ook een Privacy Statement. Wij leggen nu de laatste hand daaraan.

Hieronder ziet u een aantal linkjes waar u relevante informatie vindt over de wettelijk verplichte AVG:
 

Veel succes!


Robert Bosch
Rainbowsol


Hebt u vragen? Mail mij!