De kunst van het niets doen -- De Inner Retreat: het onthaastingsdoel voor 2020

11-12-2019
Er is overduidelijk een tegenbeweging in Nederland. De samenleving voelt zich gejaagder dan ooit. Mensen ervaren de druk van Social Media, de onbewuste drang om voor de buitenwereld ‘alleen maar mooi’ te zijn en de steeds terugkerende keuze die moet worden gemaakt uit de honderden informatieprikkels die elke dag op ons afkomen.

De tegenbeweging heeft er genoeg van. Een groeiend aantal mensen is op zoek naar een ander levensritme.

De Inner Retreat kan dan ook als hét onthaastingsdoel voor het komende nieuwe jaar worden omschreven.

Hoe pakt ú dat in 2020 aan?

Natuurlijk is dit alles voor iedereen een persoonlijke afweging. Echter, duidelijk is dat niemand meer geïnteresseerd is in een verhoogd risico op nog meer stress, burn-out of erger; een depressie.

Meer dan ooit realiseren mensen zich dat welvaart minder belangrijk is dan welzijn.

Op sommige plekken in het land – vooral in wat kleinere dorpjes – heb je al stilteruimtes waar mensen écht tot rust kunnen komen en naar de stilte kunnen luisteren (…).

Even geen discussie meer over de toestand in de wereld, de politiek, de tweedeling, de klimaatveranderingen… Echt, even niets meer.

Het is een teken aan de wand.

En, het is ontnuchterend.Maar ook thuis kunt u een keuze maken. Bijvoorbeeld na 22.00 uur niet meer kijken op de mobiele telefoon. Of, tijdens het avondeten met elkaar de afspraak maken dat al die mobiele devices niet meer in de buurt van de eettafel zijn. Jawel… we gaan weer een gewoon gesprek met elkaar voeren.

Voor de jongeren onder u – beste lezers – is dit misschien een compleet nieuw fenomeen maar de ouderen onder u weten hoe heerlijk het is om zonder druk van buitenaf een beetje te mijmeren. Niets lijken we in de afgelopen jaren – gek genoeg – te hebben verleerd.

Maar we hebben er wel behoefte aan. De kunst van het nietsdoen willen we terug in ons dagelijks bestaan.

Weg met de jachtigheid

Uw eigen huis zal dan ook meer dan ooit een thuis worden. Het is niet slechts de fysieke omgeving van de gestapelde bakstenen, het is ook de plek waar u rust wilt en de jachtigheid van buiten wil laten voor wat het is.

We zien dat deze tegenbeweging – deze gevoelens en behoeften – zich langzaam vertalen in hoe interieur en exterieur kunnen worden ingericht.

Logisch ook. Dat zijn de aspecten die bepalen of je huis een thuis is.Diverse trendrapporten voorspellen dat kalmere en sobere kleuren weer in schwung raken. Ook maken natuurlijke materialen hun opmars. Als u dus een restyling van uw woning overweegt, dan zult u ook zeer waarschijnlijk al die nieuwe tendensen volgen.

Dat geldt ook voor de tuin. Ook daar wil men zich volledig op zijn gemak en thuis voelen. Natuurlijk wel comfortabel. Met een goed boek in een comfortabele tuinstoel. Een glas rosé op de bijzettafel en… als de zon te fel wordt, dan klapt u de parasol of zonwering uit. Te veel zon op je hoofd is namelijk een No Go.

Kortom… we gaan weer écht aan onszelf denken.De Inner Retreat – het beter voor onszelf willen zorgen – wordt dé modus voor het nieuwe jaar. Onthaasten is niet slechts een begrip. Het komt weer terug in ons dagelijks leven.

Overlegt u eens met een dealer bij u in de buurt hoe u een start kunt maken met uw onthaasting en uw ambitie om ook van uw huis weer een écht thuis te maken.

Rainbow Collection; Making Shadow Beautiful