1

Dealers in het zonweringsvak: opgelet als u in 2018 weer met ZZP’ers samenwerkt! (Nieuwe wetgeving uitgesteld tot 1 januari 2020 maar…)

09-03-2018
Veel dealers in het zonweringsvak werken graag met ZZP’ers. Volledig terecht. Er zijn genoeg redenen te bedenken om juist met ZZP’ers te werken!

Nu het seizoen nadert, is het van belang om u weer eens even van een update te voorzien ten aanzien van de soms ingewikkelde wet- en regelgeving ten aanzien van ZZP’ers, gekoppeld aan de handhaving wet DBA. U hebt er misschien ook over gelezen in het nieuws.


Handhaving uitgesteld

Als eerste: vorige maand heeft het kabinet besloten om de handhaving van de wet DBA voor ZZP’ers en hun opdrachtgevers verder uit te stellen tot 1 januari 2020. Dat hebben minister Koolmees van Sociale Zaken en staatssecretaris Snel van Financiën enkele weken geleden bekend gemaakt.


 

Boetes en naheffingen?

Op zich is dit goed nieuws, want dit betekent dat ZZP’ers en hun opdrachtgevers – u dus, als dealer in zonweringen – tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen als de Belastingdienst achteraf bemerkt dat er toch sprake leek te zijn van een dienstverband in plaats van een opdracht die uitgevoerd zou zijn door een zelfstandig ondernemer.


Toch is waakzaamheid geboden.

Al vanaf 1 juli a.s. wil het kabinet meer gaan doen om kwaadwillenden aan te pakken. Het doel daarbij is om zogenoemde schijnzelfstandigheid te voorkomen. Daarbij kan men denken aan ‘uitbuiting’, het bewust ontduiken van premies en belastingen.

Dit laatste kan ‘onbewust’ gebeuren ook al werkt u samen met ZZP’ers.Het is derhalve van groot belang dat u zich er bewust van bent dat de Belastingdienst altijd kan toetsen of het samenwerkingsverband dat u met een ZZP’er heeft, zoals een monteur, wel of geen dienstbetrekking is.

Wij attenderen u er op dat u geen rechten aan dit artikel kunt ontleden; het is hoe dan ook uw eigen verantwoordelijkheid om het samenwerkingsverband met ZZP’ers goed op orde te hebben en dit eventueel te laten toetsen door uw jurist of advocaat.

Bron: Nieuwsbericht op site van Ministerie van Sociale Zaken