1

Uitstel handhaving wet DBA tot 1 juli 2018

05-06-2017

Staatssecretaris Eric Wiebes heeft vlak voor Pinksteren een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin hij aankondigt dat de handhaving in het kader van de wet DBA door de Belastingdienst in ieder geval tot 1 juli 2018 wordt opgeschort, behoudens voor kwaadwillenden.

Dit nieuws is van belang voor al die zonweringsdealers in Nederland, die veelvuldig gebruik maken van ZZP'ers in de montage, fabricage of reparatie.

Al enkele jaren woedt er in Nederland een felle discussie; is de ZZP'er nu zelfstandig ondernemer of is hij toch een werknemer? De wet DBA is vorig jaar aangenomen om zgn. schijnzelfstandigheid in Nederland tegen te gaan.

De wet DBA blijkt echter onduidelijk te zijn en wordt tevens als een administratieve last ervaren.

Opdrachtgevers lopen het risico afdrachten te moeten doen voor ZZP'ers die ze hebben ingehuurd als niet kan worden aangetoond dat deze ZZP'ers zelfstandig ondernemers zijn. Elke schijn van een dienstverband (werkgever - werknemer) dient te worden voorkomen.

Opdrachtgevers en opdrachtnemers moeten sinds de wet is ingegaan zgn. Modelovereenkomsten tekenen.
 

UITSTEL


"Tegen de achtergrond dat het kabinet het belangrijk vindt dat opdrachtgevers en opdrachtnemers voldoende tijd krijgen om zich aan te passen, acht ik het noodzakelijk de opschorting van de handhaving te verlengen tot in ieder geval 1 juli 2018," schrijft de staatssecretaris in zijn brief.


LEESTIP:


Hoe kom je als zonweringsdealer met Free Publicity in de krant?  Robert Bosch schreef er een blog over waarin hij de dealers van Nederland uitdaagt...