Wat is het verschil tussen een knikarmscherm en een uitvalscherm?

31 juli 2023 door Redactie

Zowel een uitvalscherm als een knikarmscherm zijn zonweringssystemen die worden gemonteerd om comfortabele schaduw te creëren in de tuin boven het terras, op het balkon of voor het raam én met name in het voorjaar en de zomer effectieve bescherming te bieden tegen de felle zonkracht.

De keuze tussen een uitvalscherm of een knikarmscherm hangt af van verschillende factoren. Denk daarbij aan de (benodigde) functionaliteit van het scherm, de locatie van de technische installatie en niet onbelangrijk: uw persoonlijke esthetische voorkeuren.

We hebben de belangrijkste verschillen in dit blog op een rijtje gezet:

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Als eerste de uitvalschermen nader bekeken:

 • Een uitvalscherm heeft een vaste hoek en gaat zowel naar beneden als naar voren uit. Een uitvalscherm biedt goede bescherming tegen direct zonlicht en houdt de warmte voor een deel buiten de woning.
   
 • Over het algemeen zijn uitvalschermen prima geschikt voor wat kleinere ramen. Ook kunnen ze een goede keuze zijn als u de wens hebt om voornamelijk schaduw te creëren zonder dat er veel – vanuit horizontaal perspectief – ruimte wordt ingenomen én er niet onderdoor hoeft te worden gelopen.
   
 • Uitvalschermen zijn zeker ook nuttig voor ramen op hogere verdiepingen, bijvoorbeeld in flats of appartementencomplexen. Uitvalschermen zijn namelijk minder windgevoelig dan knikarmschermen.

 

En dan bekijken we nu de knikarmschermen wat meer in detail:

 • Een knikarmscherm heeft verstelbare armen die horizontaal uitsteken en een grotere afstand kunnen overbruggen. Het grote voordeel is dat daardoor (veel) meer schaduw kan worden gecreëerd. We zeggen ook wel: de uitval is groter.
   
 • Knikarmschermen zijn ideaal voor het creëren van een schaduwrijk terras of zelfs een overdekte buitenruimte waar de bewoners zich vrij onder kunnen bewegen.
   
 • Knikarmschermen worden – gemiddeld bekeken – vaker gebruikt voor grotere ramen én voor boven het terras.

 

Wellicht ten overvloede zeggen we het toch ook in dit blog nog maar even: het is belangrijk om rekening te houden met de afmetingen die nodig zijn, de gewenste schaduwdekking, de sterkte van de gevel waarop de zonwering gemonteerd moet worden, de installatielocatie, het budget of de begroting én natuurlijk ook de persoonlijke voorkeuren. Want, ten aanzien van dit laatste: zeg het maar welke doekkleur uw voorkeur heeft!

Bijna alles is mogelijk!

Misschien wel de allerbelangrijkste tip: win altijd advies in bij de vakhandel of een zonweringsspecialist bij u in de buurt. Deze is bovendien in staat – door al zijn ervaringen en expertise – om vragen te stellen waar u zelf misschien nog niet eens bij had stilgestaan.

Speel sowieso eens met onze handige online configurator: stel uw eigen zonwering geheel vrijblijvend samen.

U ontvangt dan automatisch een prijsopgave.