Zonwering kopen voor in de tuin of op het balkon? Deze vijf vragen stelt u altijd aan de vakhandel

5 juli 2023 door Redactie

Bij de aankoop van een zonnescherm voor in de tuin of op het balkon, zijn er verschillende vragen die u – als particulier – kunt stellen aan de vakhandel om daarmee uiteindelijk tot de juiste keuze te komen.

Overigens… als u deze vragen niet zou stellen, dan mag u uiteraard van de professionele vakhandel verwachten, dat zij deze vragen ter sprake brengen.

Hoe dan ook… Heb in de showroom een goed gesprek waarbij niets wordt vergeten.

In dit blog hebben we – voor uw gemak – de 5 belangrijkste vragen even op een rijtje gezet. Beschouw ze als een goede eerste leidraad om met uw vakhandel een goed gesprek te voeren!

 

1)
Wat is het juiste formaat of de exacte afmeting voor mijn zonnescherm?

Ja, best belangrijk om te weten welke afmeting het zonnescherm moet hebben. Daarom meteen een tip: laat de professionele vakhandel – die ook absoluut na de aankoop het zonnescherm bij u deskundig zal monteren – alles goed opmeten. Doe dat niet zelf. De vakhandel weet waar op gelet moet worden.

U kent vast de verhalen van keukens die geplaatst worden en … dat ineens bij de plaatsing de keuken net niet past. Een paar centimeter te veel of te weinig kan veel ergernis opleveren. Dus, regeren is vooruitzien: laat dat over aan de professionele vakhandel!

De tekst gaat verder onder de afbeelding

2)
Welk type zonwering is het meest geschikt voor mijn situatie?

Er zijn verschillende soorten zonwering zoals knikarmschermen, uitvalschermen en screens. Ook kunt u denken aan rolluiken of markiezen.

Elk type heeft in ieder geval zijn eigen kenmerken en functionaliteiten. Informeer bij de vakhandel naar de voor- en nadelen van elk type zonwering maar vraag vooral ook welk type zonwering het meest geschikt is voor uw woning, voor uw specifieke situatie.

 

3)
Welk materiaal wordt gebruikt bij de fabricage van een zonwering en hoe duurzaam is het zonnescherm eigenlijk?

Vraag de vakhandel altijd naar het gebruikte materiaal voor zonnescherm, zoals het doek en het frame (de cassette). Informeer ook naar de duurzaamheid van het materiaal en de verwachte levensduur van het zonnescherm.

Overigens, kunt u er al wel van uitgaan dat een zonwering gemiddeld 15 jaar kan meegaan – mits goed onderhouden. Sterker nog: de kwaliteit van zonweringen in Nederland wordt steeds beter waardoor de levensduur zelfs langer wordt.

 

4)
Welke opties zijn er voor bediening en automatisering?

Informeer altijd naar de verschillende mogelijkheden voor bediening. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om een handmatige bediening aan te schaffen. Dus, met bijvoorbeeld slingerstang- of bandbediening. Dit is op zich een goede keuze maar we zien in de afgelopen jaren wel een overduidelijke trend naar elektrische bediening met een schakelaar en – nog makkelijker – naar afstandsbediening.

Het gemak dient immers de mens.

Vraag ook naar de opties voor verdere automatisering. Denk daarbij aan zon- en windsensoren. Dus, dat de zonwering automatisch wordt gesloten als de windkracht te groot wordt of juist 'uit' gaat als de zon gaat schijnen. Natuurlijk zijn er ook volop mogelijkheden om led-verlichting in of onder het zonnescherm aan te brengen. Logisch ook: enerzijds is een zonwering functioneel (zon-wering!) maar het gekozen zonnescherm behoort ook een verlengstuk te zijn van de look and feel van de eigen woning: mooie led-verlichting is zelfs sfeerverhogend!

 

5)
Zijn er garanties en service na de aankoop?

Vraag bij de vakhandel altijd naar de garantievoorwaarden van de zonwering en de service die de vakhandel biedt na de aankoop. Het is belangrijk om te weten of er garantie is op het zonnescherm en of de vakhandel onderhoud en reparaties aanbiedt in geval van mogelijke problemen.

Hierbij willen we ook nog het volgende aan toevoegen: het  is echt heel voordelig om een zonwering aan te schaffen die in Nederland is gefabriceerd. De vakhandel kan – als er problemen zijn – dan veel makkelijker schakelen met de fabrikant.

De bijvangst?  

‘Made In Holland’ is hartstikke duurzaam.

Logisch ook: het zonweringssysteem hoeft niet vanuit bijvoorbeeld China naar Nederland te worden getransporteerd!

Enfin, door al deze vragen te stellen of te bespreken, bent u goed op weg om een weloverwogen beslissing te nemen bij uw aankoop. Daarnaast weet u zeker dat de gekozen zonwering specifiek aan uw behoeften voldoet.

U hebt geen idee voor welk merk u zou moeten kiezen?

Wel… wij hebben wel een idee!

TIP:

Maak eens gebruik van onze handige online configurator om een indicatie van de kosten te krijgen van een zonwering bij u in de tuin of op het balkon.