Wat is de beste tijd van het jaar voor onderhoud of het schoonmaken van uw zonwering? Spoiler alert: nu dus!

25 oktober 2021 door Redactie

Het is zo een klus, waar je niet op zit te wachten en waar je nooit echt zin in hebt, maar ja… zo af en toe moet het toch echt even gebeuren: het schoonmaken of onderhouden van de buitenzonwering in de tuin. Of, de zonwering die op het balkon hangt.

Maar er is tegelijkertijd goed nieuws voor al die mensen die er nog steeds geen zin in hebben: écht veel tijd kost het namelijk niet, het is ook allemaal niet zo heel ingewikkeld én niet onbelangrijk: goed onderhoud (dus ook zo af en toe schoonmaken ) levert een langere levensduur op.

Dat laatste is natuurlijk niet onbelangrijk en dan beredeneren we meteen maar even vanuit financieel perspectief. Want, stel dat u uw woning ooit te koop zet dan is dat vanzelfsprekend inclusief uw prachtige zonwering in de tuin of op het balkon of terras. U wilt dan toch ook dat alles er tiptop in orde uitziet? De potentiële koper gaat immers uit van het credo: ‘Het oog wil ook wat’.

Maar goed, even terug naar de kernvraag die we in dit blog ter sprake wilden brengen: wat is de beste tijd van het jaar om de zonwering in de tuin eens goed schoon te maken?

Nu dus: de herfst!

Als eerste een belangrijke tip ten aanzien van het doek:

 • Ga NIET al schrobbend aan de slag met water of reinigingsmiddelen.     
   
 • Het eventuele vuil verwijdert u met slechts een zachte borstel of doek. Maar doe het met moed, beleid en trouw. Met zachte hand dus! Maak er geen haastklusje van.    
   

En dan een tip voor de aluminiumdelen.

 • Reinig deze delen goed en  zet ze vervolgens in de was.. (Vergelijk het met het in de was zetten van een auto). 
   
 • Als het even kan: laat er een zonweringsspecialist naar kijken die de bewegende delen eventueel kan smeren én ook de motor kan controleren. Soms kan het nodig zijn  om de motor opnieuw te laten afstellen omdat er altijd een kans is dat er in de loop van de jaren – door het veelvuldig gebruik - wat verloop in is gekomen. Vergelijk dit met het onderhoud van uw fiets: die laat u in principe ieder jaar ook even door de fietsenmaker controleren en nakijken op voor slijtage gevoelige onderdelen.            

  Zeker weten trouwens dat er een professionele zonweringsdealer bij u in de buurt is gevestigd, die u daarbij kan helpen.  Check meteen de dealerlocator.

Het doel is om het scherm uiteindelijk zo goed mogelijk gereinigd ingerold te krijgen, waarna deze pas in het voorjaar, als het zonnetje doorbreekt, weer meteen kan worden gebruikt. U hebt er in de winterperiode feitelijk geen omkijken naar.

Het schoonmaken van een zonwering (zoals bijvoorbeeld een knikarmscherm of een uitvalscherm) doet u uiteraard sowieso op een dag dat het niet regent maar het mag wel bewolkt zijn.  

En dan die winter!

Wie het weet mag het zeggen, maar het zou uiteraard zomaar eens weer een echte koude winter kunnen worden. En ook dán is het van belang om goed voorbereid te zijn.

In een eerder blog hadden we al 3 hele supernuttige tips op een rijtje gezet waardoor u zeker weet dat uw prachtige zonwering (van knikarmscherm tot aan markies en van terrasoverkapping tot screen) ook de winter zal overleven.   (Klik HIER voor die 3 wintertips!)

Doen dus!

Wij van Rainbowsol staan voor het credo ‘Making Shadow Beautiful’ en dat is niet voor niets.

Vanzelfsprekend vinden wij het heerlijk als de zon schijnt (ook wij proberen altijd zo veel mogelijk vitamine D te consumeren!) maar tóch moet je tegenwoordig voorzichtig zijn. En dan hebben we het bijvoorbeeld over de schadelijke UV-straling. Het is niet gezond (zelfs: gevaarlijk!) om te lang in de zon te vertoeven.

Uw zonweringsdoeken bieden een zekere mate van bescherming daartegen (laat u zich overigens in detail hierover informeren bij een dealer bij u in de buurt!), maar slecht onderhoud of het nooit schoonmaken van uw buitenzonwering , maakt het systeem  uiteindelijk kwetsbaar.

Kortom, onderhoud en een goede schoonmaakbeurt blijven die taken die u zo af en toe (vooral in de herfst, nu dus!) op de eigen agenda moet zetten.

Een half uurtje tot drie kwartier aan de slag met uw zonwering  is dus altijd een zeer verstandige investering.

Rainbow Collection: Making Shadow Beautiful.