7 tips voor VVE's voor het kiezen van de juiste zonwering voor het appartementencomplex

23 augustus 2023 door Redactie
zonwering
Dit blog is voor iedereen geschreven die in een appartementencomplex woont en heel specifiek voor de bestuursleden van de (verplichte) Vereniging van Eigenaren van dat appartementencomplex.
 
 
Het verfraaien en verbeteren van het woongenot van uw appartementencomplex is een belangrijk streven. Een van de aspecten die hieraan kan bijdragen is de juiste zonwering.
 
Maar ja, waar moet u – als bestuurslid van een VVE - op letten, bij de aanschaf van een zonweringsysteem. Waar kiest u voor?
 
En, waarom? En… wáár vindt u leveranciers van zonweringsystemen die dit projectmatig voor u kunnen oppakken?
 
De tekst gaat verder onder de afbeelding

In dit blog hebben we zeven tips op een rijtje gezet om u – als bestuurder van een VVE - op weg te helpen.

Vergeet niet dit blog door te sturen naar uw collega-bestuursleden!

Het gaat namelijk om een belangrijk besluit.

1
Bepaal goed de collectieve behoeften van de bewoners

Hoe logisch het ook is… toch zeggen we het hier nadrukkelijk: het is van groot belang om te kijken wat de bewoners willen. Want, zo veel mensen, zo veel wensen.

Ergens zal er consensus moeten komen over bijvoorbeeld de kleur en stijl van de te kiezen zonweringen. Maar ook: kiest men voor handmatige bediening? Of, elektrisch? En, welk type cassette heeft de voorkeur?

Als het om een grote VVE gaat, dan zou een bestuur het beste een commissie van bewoners kunnen benoemen dat een aantal opties gaat onderzoeken waarna die opties op een ledenvergadering worden gepresenteerd.

Waar op letten?
Bekijk goed de ligging van het gebouw, wat is de oriëntatie van de ramen (op het zuiden?) en onderzoek eens hoeveel zonlicht er nu binnenkomt en of er verschillen zijn per etage. Hierdoor kunt u al veel beter bepalen welk type zonwering het meest geschikt zou kunnen zijn voor uw gebouw.

De meeste appartementen kiezen overigens voor uitvalschermen (het verschil tussen uitval- en knikarmschermen wordt HIER uitgelegd) maar markiezen kunnen ook een fantastische upgrade geven!

 

2
Kwaliteit en duurzaamheid

Investeer in zonwering van hoge kwaliteit. Het lijkt een open deur maar is het niet. Want, duurzame materialen zoals aluminium frames en hoogwaardige stoffen zorgen voor een langere levensduur en verminderde onderhoudskosten.

Goede zonweringen kunnen soms wel 15 tot 20 jaar – en zelfs langer – meegaan!

Juist voor een VVE is het kostenplaatje voor de lange termijn van groot belang. U gaat als bestuurslid immers om met het geld van anderen!

Ga dus nooit over één nacht ijs!

De essentie is in ieder geval helder: zonwering van goede kwaliteit beschermt niet alleen tegen de zon, maar draagt ook bij aan de uitstraling van het gebouw.


3
Kies voor een verkooppunt in de buurt
    


In heel Nederland vindt u professionele dealers in zonweringen. Wij raden u dan ook altijd aan om uiteindelijk de opdracht te gunnen aan een vakhandel bij u in de buurt.

Daar zit namelijk iets heel praktisch aan: als er iets aan de hand is, of er is een (technisch?) probleem, dan zijn de medewerkers van de vakhandel in de buurt snel ter plekke om het voor u op te lossen.

Ook stapt u zelf veel makkelijker de zaak even binnen om uw vragen te stellen. U kent de vakhandel én de medewerkers kennen u!


4
Kies voor ‘Made In Holland’

Er zijn talloze merken zonweringen. Bijna niet meer te tellen. De keuze is dan ook best lastig. Een belangrijke tip kunnen we u op dat vlak in ieder geval meegeven: kies voor een Nederlands merk. Dus, Made In Holland.

Niet alleen draagt u dan bij aan een stukje duurzaamheid (immers, de zonweringen hoeven niet helemaal vanuit China naar Nederland te worden vervoerd) maar het verkooppunt waar u de zonweringen gaat aanschaffen, kan gewoon sneller schakelen met een fabrikant die in Nederland is gevestigd.

De servicegraad is veel en veel hoger!

Denk bijvoorbeeld eens aan de beschikbaarheid van onderdelen: die worden nu eenmaal sneller geleverd vanuit (bijvoorbeeld) Leerdam dan vanuit het verre Shenzen.

 

5
Energiebesparing

Ook heel belangrijk om mee rekening te houden: energiebesparing! Want, een goede zonwering kan de energie-efficiëntie van het complex én van de afzonderlijke appartementen verbeteren.

Kies daarom voor zonwering met reflecterende coatings of isolerende eigenschappen om de warmte buiten te houden tijdens de zomermaanden en de warmte binnen te houden in de winter.

 

6
Uniformiteit, esthetiek én veiligheid

Het is essentieel om zonwering te kiezen die past bij de architectuur en uitstraling van het gebouw. Kies voor een ontwerp en kleur die harmoniëren met de gevel en andere elementen. Uniformiteit draagt bij aan een professionele uitstraling en verhoogt de waarde van het complex. Zeker weten dat elke bewoner daar oren naar heeft.

Maar houd ook rekening met de kwaliteit van de gevel.

Vergeet niet deze specifieke vraag te stellen als u in gesprek gaat met de zonweringsdealer hoewel wij hier eigenlijk wel durven te garanderen dat elke professionele vakhandel bij u in de buurt die vraag ook zeker aan u stelt, en ook de gevel zal onderzoeken om het beste advies te kunnen geven!

(En te bepalen welke zonwering het beste zal zijn voor uw gebouw).

 

7
Regelgeving en vergunningen:

Controleer of er lokale regelgeving is met betrekking tot zonwering. Neem contact op met uw gemeente.

Better Safe Than Sorry achteraf.

Zo kunnen er regels zijn over de maximale grootte, kleur of installatiemethoden van zonwering. Zorg ervoor dat u alle benodigde vergunningen en goedkeuringen verkrijgt voordat u de zonwering laat installeren.

Natuurlijk kunt u het hier ook over hebben met de vakhandel maar het conformeren aan de wet- en regelgeving is in essentie de eindverantwoordelijkheid van u als bestuur van de VVE.


Bonustip over het beslisproces

Bij een aankoop zoals hierboven omschreven – beschouw dit ook als een investering! – komen er veel zaken bij kijken. Dit gaat voor een bestuur van de VVE veel verder dan het maken van het schoonmaakrooster van de gangen of het vervangen van een lampje in de lift.

Neem er dus de tijd voor.

En laat u goed adviseren.

Bezoek dus die vakhandel in de buurt en ga het gesprek aan.

Maar schroom ook niet om ten aanzien van het beslisproces advies te vragen aan bijvoorbeeld Vereniging Eigen Huis Nederland of VVE-belang.

Daar werken professionals die u kunnen vertellen hoe u bijvoorbeeld uw plan kunt presenteren aan de medebewoners en hoe u de kans vergroot op zo veel mogelijk draagvlak.


Wij wensen u veel wijsheid én plezier toe bij het maken van de juiste keuze voor uw appartementencomplex!

 


Over de foto's in dit blog: we zagen dit prachtige gebouw (een hotel) in Montreux in Zwitserland en waren onder de indruk van de prachtige aanblik door... de eenheid in zonweringen!


#MakingShadowBeautiful